Miten olla vanhempi eron keskellä?

 Erotilanteessa vanhemman voimat ovat koetuksella eikä energiaa aina riitä lapsen huomioimiseen. Vanhemman tulee kuitenkin näyttää lapselle, että eronkin keskellä häntä rakastetaan ja hänestä pidetään hyvää huolta.

"Usein riittävän hyvä vanhemmuus on tarpeeksi hyvää."

Oman surun, huolen ja katkeruuden keskellä voi kuitenkin olla vaikea nähdä lapsen tarpeet ja vastata niihin. Lapsi tarvitsee turvallisen aikuisen läheisyyttä myös eron keskellä. Usein riittävän hyvä vanhemmuus on tarpeeksi hyvä. Myös muut pysyvät, lapselle tärkeät ihmissuhteet kannattelevat lasta kriisin läpi. 

Tässä avuksesi kymmenen neuvoa, jotka on hyvä huomioida erotilanteen keskellä.

1. Kerro lapselle, että rakastat häntä

Kerro lapselle toistuvasti, että rakastat häntä. Muista myös kertoa, että aikuisten välinen rakkaus on erilaista kuin vanhemman ja lapsen välinen rakkaus. Aikuisten välinen rakkaus voi loppua, mutta vanhemman ja lapsen välinen rakkaus on pysyvää.

2. Kannusta lasta puhumaan

Pyri luomaan kotiin ilmapiiri, jossa erosta puhuminen on sallittua. Kannusta lasta puhumaan muun muassa eron herättämistä ajatuksista, toiveista, peloista ja tunteista. Vastaa lapsen kysymyksiin kärsivällisesti, vaikka samat kysymykset saattavat toistua kerrasta toiseen. Vanhempaa lasta voi kannustaa puhumaan asiasta myös perheen ulkopuolisten tahojen, kuten ystävien, koulukuraattorin tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa.

3. Auta löytämään sopivat keinot eron käsittelemiseen

"Älä yritä poistaa lapsen surua, vaan ole lapsen tukena."

Pieni lapsi voi käsitellä eroa ja sen aiheuttamia tunteita keskustelun lisäksi esimerkiksi musiikin ja piirtämisen avulla. Vaikka lapsen negatiivisten tunteiden vastaanottaminen voi olla raskasta, älä yritä poistaa lapsen surua, vaan ole lapsen tukena. Osoita lapselle, että kuuntelet häntä ja näet hänet. Auta lasta löytämään hänelle sopivia tapoja käsitellä vaikeita tunteita. Älä ainoastaan kerro lapselle miten surraan, vaan myös näytä se hänelle. Älä koskaan vähättele lapsen murheita ja pelkoja. 

4. Anna lupa rakastaa

Anna lapselle lupa rakastaa myös toista vanhempaa ja tue heidän suhdettaan. Varmista, että lapsi saa olla riittävästi kontaktissa kummankin vanhempansa kanssa. Toisesta vanhemmasta vieraannuttaminen on lapselle aina traumatisoivaa. Puhu lapselle toisesta vanhemmasta kunnioittavasti ja kohtele entistä puolisoasi kunnioittavasti lapsen läsnä ollessa.

5. Pysy vanhempana

Kun lapsesi on alla päin, saatat katsoa lapsen kiukuttelua ja rajojen testaamista läpi sormien. Pysy kuitenkin lapsen vanhempana, äläkä muutu ystäväksi. Lohduta ja kuuntele, mutta muista, että eronkin keskellä lapsi tarvitsee rakastavat rajat.

Älä sekoita lapsia aikuisten ongelmiin. Isommankaan lapsen ei tule toimia vanhemman terapeuttina tai kuuntelijana. 

6. Kerro erosta muille

Lapsen oloa voi helpottaa, kun myös lähipiirin muut aikuiset osaavat tukea häntä. Kerro siis erosta muille lapsen elämässä oleville aikuisille, kuten sukulaisille, ystäville, päiväkodin henkilökunnalle ja opettajille. Pidä huolta, ettei lapsen tarvitse informoida muita erosta, vaan tee se itse.

7. Älä tee lapsesta viestikapulaa

"Hoida lasta koskevat asiat suoraan toisen vanhemman kanssa."

Yhteydenpito entisen puolison kanssa voi olla haastavaa. Älä kuitenkaan vieritä taakkaa lapsesi harteille ja tee hänestä viestikapulaa. Hoida lasta koskevat asiat suoraan toisen vanhemman kanssa, ja sopikaa yhdessä lasta koskevista yhteisistä pelisäännöistä. Jos asioista keskustelu ei ole mahdollista, voitte sopia, että lapsen asiat hoidetaan ainoastaan sähköpostitse tai muuta viestintäkanavaa käyttäen.

8. Löydä rutiinit

Kun yhdestä kodista tulee kaksi, arki muuttuu väkisinkin. On tärkeää, että molemmissa kodeissa löydetään juuri siihen kotiin sopivat rutiinit, jotta arki lähtee taas rullaamaan. Lapsen kannalta on helpointa, jos elämä jatkuu mahdollisimman samanlaisena kuin ennen eroa. Lapset sopeutuvat muutoksiin yleensä hyvin ja tottuvat siihen, että kodeissa toimitaan eri tavoin. Tärkeintä on, että lapsi kokee olonsa turvalliseksi molemmissa kodeissa.

9. Ota lapsi mukaan päätöksiin

Kuule lapsen toiveita päätöksissä, jotka koskevat hänenkin elämäänsä. Mitä isompi lapsi, sitä enemmän hänen tulee saada osallistua päätöksentekoon. Näin lapsi kokee olevansa osa perhettä ja sen ratkaisuja.

10. Hae tarvittaessa apua

"Autat lasta parhaiten auttamalla ensin itseäsi."

Hae apua, jos omat voimat eivät riitä. Usein lapsi pääsee kunnolla käsittelemään eroa vasta, kun vanhemmat ovat päässeet pahimman yli. Asiantuntija-avun lisäksi saatavilla on myös monenlaista vertaistukitoimintaa. Autat lasta parhaiten auttamalla ensin itseäsi.

Tutustu Barnavårdsföreningenin tarjoamiin eropalveluihin.Jaa artikkeli: