Näin kerrot erosta lapselle

Erosta kertominen lapselle on yksi eron vaikeista hetkistä. Lasten reaktiot pelottavat, ja vanhemmat ovat usein epävarmoja siitä, milloin ja miten erosta kannattaa lapsille puhua.

Vanhempien erosta kuuleminen mullistaa lapsen elämän. Tuttu ja turvallinen kääntyy päälaelleen, ja tilalle saapuu epävarmuus tulevasta. Vanhempien kannattaakin valmistautua tilanteeseen etukäteen.

Milloin kertoa lapselle erosta?

Keskustelu lapsen kanssa kannattaa käydä vasta siinä vaiheessa, kun eropäätös on tehty ja vanhemmat ovat ehtineet rauhassa miettiä, millaisia konkreettisia muutoksia ero tuo perheen elämään. Kertomista helpottaa myös, mikäli vanhemmat ovat yhdessä miettineet, mitä ja minkä verran lapsille kerrotaan. Erosta on hyvä kertoa yhdessä. Kertomiseen kannattaa varata rauhallinen hetki ja tarpeeksi aikaa vastata lapsen kysymyksiin.

Kerro syy, älä mene yksityiskohtiin

Lapselle kannattaa kertoa, miksi erotaan, jotta lapsi ei ala syyllistää erosta itseään tai keksiä sille syitä omassa päässään. Eron yksityiskohdat ja parisuhteeseen liittyvät asiat tulee kuitenkin pitää aikuisten välisinä. Pienelle lapselle voi kertoa esimerkiksi, että vanhemmat ovat olleet kauan yhdessä ja rakkaus on nyt muuttunut ystävyydeksi. Tai, että vanhemmat ovat kasvaneet erilleen ja toivovat elämältä erilaisia asioita. Vanhempien kannattaa miettiä etukäteen, miten eri syiden kertominen voi vaikuttaa lapseen ja miten lapsi kykenee käsittelemään saamansa tiedon.

"Lasta ei saa kuormittaa vanhempien huolilla."

Lapsen suhde molempiin vanhempiin on turvattava. Esimerkiksi toisen vanhemman syyttäminen lapsen edessä asettaa lapsen ikävään asemaan. Lasta ei myöskään saa kuormittaa vanhempien huolilla.

Voi olla, että lapsi kieltäytyy aluksi kuulemasta eron syitä. Lapsen päässä liikkuu paljon asioita, ja syyt saattavat myös mennä lapselta ohi. Eron syihin kannattaa palata uudelleen. Lapselle voi toistuvasti kertoa, ettei ero ole lapsen syytä.

kirja 2560px

Kerro, mitä seuraavaksi tapahtuu

Kun vanhemmat eroavat, pyörii lapsen mielessä paljon kysymyksiä. Jääkö toinen vanhemmista kotiin? Minne toinen muuttaa? Mihin minä muutan? Onkin hyvä, jos vanhemmat osaavat kertoa, miten lapsi tulee jatkossa asumaan. Etenkin vanhempi lapsi tulee ottaa mukaan häntä itseään koskevaan päätöksentekoon. Lapselle on tärkeää puhua myös niistä asioista, jotka eivät eron myötä tule muuttumaan.

Lapselle kannattaa myös selvittää, että erosta huolimatta vanhemmuus hoidetaan yhteistuumin. Vaikka vanhemmat muuttavat erilleen, se ei tarkoita, että toinen vanhempi jättäisi lapsen tai katoaisi lapsen elämästä.

"Etenkin vanhempi lapsi tulee ottaa mukaan häntä itseään koskevaan päätöksentekoon."

Jokainen lapsi on yksilöllinen

Lapset reagoivat eroon eri tavoin. Jopa sisarusten reaktiot voivat olla toisistaan hyvinkin poikkeavia. Lapsen herkkyys, temperamentti ja ikä vaikuttavat siihen, miten lapselle kannattaa erosta puhua. Myös lapsen eri kehitysvaiheet, kuten murrosikä, on hyvä ottaa huomioon eroa käsiteltäessä.

Lapselle tulee kertoa erosta hänen ikätasonsa mukaisesti. Pienen lapsen on tärkeä ymmärtää, miten ero konkreettisesti vaikuttaa hänen elämäänsä. Lapselle voi esimerkiksi kertoa, että isä jää asumaan vanhaan kotiin, äiti muuttaa uuteen kotiin ja kummassakin kodissa lapsi jakaa huoneen siskon kanssa. Lisäksi on hyvä kertoa, vaihtuuko lapsen päiväkoti ja asuuko lapsi esimerkiksi vuoroviikoin kunkin vanhemman luona.

 

Jaa artikkeli: