Aika parantaa

Erosin reilu vuosi sitten miehestäni, koska ilmapiiri kotona oli ahdistava ja lapset alkoivat oirehtia painostavasta ilmapiiristä. Kotona oli paljon huutamista ja haukkumista. En halunnut, että lapset kasvavat "sairaassa" perheessä. Siksi päätin lähteä. 

 

Meillä on entisen mieheni kanssa kolme lasta, joista yksi on kouluikäinen ja kaksi päiväkoti-ikäisiä.

"Lapset oireilivat voimakkaasti ensimmäiset puoli vuotta eron jälkeen."

Lapset oireilivat voimakkaasti ensimmäiset puoli vuotta eron jälkeen. Itkivät, olivat ahdistuneita ja vihaisia minulle. Heidän oli vaikea ymmärtää, miksi isä ja äiti erosivat. Lapset toivoivat, että palaisimme yhteen. Vanhin lapsi sulkeutui kokonaan eikä puhunut mistään. Luin paljon eroa käsittelevää kirjallisuutta ja kysyin lastenpsykiatrilta neuvoa siihen, miten vastata lasten kysymyksiin. Pelkäsin, että vastaisin väärin ja aiheuttaisin lapsille lisää pahaa oloa. Vastuu oli suuri ja yritin kaikkeni, jotta lapset voisivat paremmin. Kävin itse puhumassa perheneuvolassa ja yritin saada purettua pois omaa pahaa oloani, jotta jaksaisin itse paremmin. Se auttoi.

 

Kävin myös Fisherin erokurssin. Myös lapset kävivät Barnavådsföreningenin lapsille suunnatun erokurssin. Kurssit auttoivat meitä kaikkia paljon. Puhuimme asioista lasten kanssa kotona, ja lapset saivat puettua tunteet sanoiksi kurssin aikana ja sen jälkeen. Nyt vanhinkin lapsi puhuu enemmän erosta, vaikka huomaan, että hän pitää yhä paljon sisällään.

"Toivottavaa olisi ollut, että olisimme voineet tehdä yhteistyötä isän kanssa lasten hyväksi. Mutta kun se ei ole ollut mahdollista, olen yrittänyt selvitä omin voimin." 

Ero on ollut raskas, sillä lasten isä ei ole missään vaiheessa hyväksynyt sitä. Hän on tavallaan "kostanut" minulle käyttäen lapsia välikappaleena.

 

Olen tehnyt kaikkeni, jotta lapseni voisivat hyvin. Toivottavaa olisi ollut, että olisimme voineet tehdä yhteistyötä isän kanssa lasten hyväksi. Mutta kun se ei ole ollut mahdollista, olen yrittänyt selvitä omin voimin.

"Lapset yrittävät olla lojaaleja molemmille vanhemmilleen, mikä on selvästi rankkaa heille." 

Voimme nyt paljon paremmin kuin puoli vuotta sitten. Aika parantaa haavat, mutta uskon, että lapset tulevat tarvitsemaan paljon tukea vielä monen vuoden ajan. Ero on ollut niin suuri järkytys lapsille. Lapset yrittävät olla lojaaleja molemmille vanhemmilleen, mikä on selvästi rankkaa heille.

 

Äitinä antaisin sellaisen neuvon kaikille eronneille vanhemmille, että kannattaa heti hakea ammattilaisen apua. Ammattilaiset osaavat neuvoa, miten lasten kanssa kannattaa toimia eron keskellä.

 

Nainen ja kolmen lapsen äiti, eronnut reilu vuosi sittenJaa artikkeli: