Mitä ero tarkoittaa?

Miksi vanhemmat eroavat?

Yleensä vanhemmat eroavat, koska eivät enää rakasta toisiaan. Voi olla, että vanhemmat ovat muuttuneet ajan myötä erilaisiksi ihmisiksi kuin aiemmin. Vanhemmat saattavat myös haluta elämältä erilaisia asioita. Joskus jompikumpi vanhemmista rakastuu toiseen ihmiseen ja haluaa olla yhdessä tämän kanssa. 

Mitä ero tarkoittaa?

Ero tarkoittaa sitä, että vanhemmat asuvat jatkossa eri kodeissa. Useimmiten lapsella on koti kummankin vanhemman luona, ja eron jälkeen lapsi yleensä tulee viettämään aikaa molempien vanhempien kanssa.

Johtuuko ero minusta?

Ero ei koskaan johdu lapsesta, vaan on vanhempien välinen päätös. Lapsi ei ole syy vanhempien eroon. 

Mitä voin tehdä, kun vanhempi on surullinen?

Kun vanhemmat eroavat, on hyvä, että perheenjäsenet surevat yhdessä. On ok surra esimerkiksi itkemällä. Lapsen tehtävänä ei ole kuitenkaan tukea vanhempiaan. Vanhempasi voivat hakea myös ammattilaisen apua, jos suru kasvaa liian suureksi tai sitä on kestänyt jo pitkään. 

Voinko tehdä jotakin, jotta vanhemmat eivät kuitenkaan eroaisi?

Ero on aina aikuisten päätös, ja lapsena et voi vaikuttaa siihen, vaikka haluaisit.

Palaavatko vanhemmat vielä joskus yhteen?

On tavallista, että lapset toivovat vanhempien palaavan yhteen. Joskus yhteenpaluu voi onnistua, mutta useimmiten ei. 

Miten joulu tai synttärit vietetään jatkossa?

Se, miten eroperheissä vietetään joulua tai synttäreitä, vaihtelee. Jotkut perheet juhlivat pyhiä ja syntymäpäiviä yhdessä, toiset taas erikseen. On tärkeä löytää oma tapa, joka tuntuu tarpeeksi hyvältä kaikille. Juttele asiasta ja omista toiveistasi vanhempiesi kanssa. 

Jättääkö äiti tai isä minutkin?

Vanhemmat eroavat toisistaan, eivät sinusta. Kahden aikuisen välinen rakkaus on erilaista kuin vanhemman ja lapsen välinen rakkaus. Vaikka vanhemmat eivät enää rakastaisi toisiaan, he rakastavat sinua nyt ja aina. 

Voinko vielä joskus olla iloinen?

Voit! On normaalia olla surullinen, kun vanhemmat eroavat. Suru helpottaa kuitenkin ajan kanssa. Pikkuhiljaa suru ei olekaan enää yhtä iso kuin silloin, kun olit vasta juuri kuullut vanhempien erosta. Muista, että erosta saa puhua. Vanhempien erosta voi jutella kavereiden sekä omien vanhempien lisäksi myös muiden aikuisten kanssa. Ovatko jonkun kaverisi vanhemmat myös eronneet? Voisitko jutella hänen kanssaan asiasta?

Voisiko musiikin kuunteleminen tai vaikkapa mukava harrastus auttaa sinua surun käsittelemisessä? Myös surun keskellä on tärkeää muistaa elämän kivat asiat ja tehdä asioita, joista tulee itselle hyvä mieli.

Mistä saan apua? 

Apua kannattaa ehdottomasti pyytää! Löytyykö koulustasi tai lähipiiristäsi aikuinen, jolle tuntuu luontevalta puhua omista tunteista? Esimerkiksi opettaja, terveydenhoitaja tai koulukuraattori voi olla sopiva henkilö auttamaan. Voit ottaa yhteyttä myös Hae apua -sivun kautta, jolloin otamme sinuun yhteyttä ja etsimme sinulle apua.   

 

Jaa artikkeli: